Het melkveebedrijf van de familie Boxen ging de afgelopen jaren flink op de schop. Om het bedrijf toekomstbestendig te maken, investeerden de ondernemers fors in machines én openden zij onlangs een agrarisch kinderdagverblijf. Bart Boxen wil echter niet alleen focussen op het eigen bedrijf, maar vindt het ook belangrijk om zich bestuurlijk in te zetten. Om die reden zit hij sinds een jaar in de ledenraad van Abeos. “Wanneer er iets aan de hand is, moeten leden kunnen rekenen op Abeos. Nu én in de toekomst. Daarom is het belangrijk om te investeren in goed en gemotiveerd personeel.”
Bart Boxen (58) is een ondernemer die een uitdaging niet uit de weg gaat. Hij ging in 1987 een maatschap aan met zijn ouders, die toen al jarenlang een melkveebedrijf runden in Zuidlaren. “Ik koos voor een toekomst als boer vanwege de vrijheid die je als zelfstandig ondernemer hebt. Ook brengt het eigen baas zijn veel meer uitdaging met zich mee dan een baan in loondienst”, zegt Boxen. De locatie in Zuidlaren was niet toekomstbestendig. Overheden wilden het gebied namelijk inrichten als natuur- en waterwingebied. Om deze reden werd het bedrijf in 2003 verplaatst naar Eeserveen, zo’n 40 kilometer verderop. “Hier hebben we een nieuw bedrijf gebouwd. In Zuidlaren hadden we 70 koeien, in Eeserveen konden we doorgroeien naar 130 melkkoeien. Op die manier bood de bedrijfsverplaatsing ook kansen voor ons. Tegelijkertijd brachten we meer focus aan de bedrijfsvoering: we stootten onze akkerbouwtak af en specialiseerden ons in de melkveehouderij.”
Jarenlang bleef de opzet van het bedrijf, dat werd gerund door Bart en zijn vrouw Marion, nagenoeg ongewijzigd. Totdat dochter Lisanne en schoonzoon Huub enkele jaren geleden besloten toe te treden tot de maatschap. “Onze dochter liet ons op haar 16e al weten dat ze boerin wilde worden. Mijn reactie was toen: ‘leer eerst iets anders, boerin worden kan altijd nog’. Zij heeft daarop de mbo-opleiding Verpleegkunde gedaan en begon vervolgens met hbo Verpleegkunde. Maar de agrarische sector blééf trekken. Na een jaar stopte Lisanne daarom met deze studie. Ze volgde een verkorte agrarische opleiding aan de Aeres Hogeschool in Dronten en kwam daarna, samen met Huub, in het bedrijf." Dit bracht wel een nieuwe uitdaging met zich mee. Het bedrijfsrendement moest worden verbeterd, om hier een inkomen voor vier personen uit te kunnen halen. Om die reden werd het aantal koeien verder uitgebreid tot 170 dieren en investeerden de ondernemers volop in machines. “Voorheen besteedden we eigenlijk alle veldwerkzaamheden uit aan de loonwerker, nu doen we het meeste werk zelf. Hierdoor zijn onze kosten voor loonwerk op jaarbasis flink gedaald, van 65.000 naar 10.000 euro. Op deze manier verdienen we de gedane investeringen snel terug en gaan onze bedrijfskosten binnen enkele jaren omlaag. Daarnaast zijn we nu veel flexibeler. Is het bijvoorbeeld goed weer om mest te injecteren, dan kunnen we meteen actie ondernemen. Hierdoor kunnen we werkzaamheden beter uitvoeren, verbeteren we onze opbrengsten en tillen we onze bedrijfsvoering naar een hoger plan.”
Om het rendement te verbeteren, opende de familie Boxen in februari van dit jaar ook een kinderopvang bij het bedrijf. Deze biedt plaats aan 16 kinderen tussen de 0 en 4 jaar. “Lisanne runt de agrarische kinderopvang, die de naam ‘De Blije Koe’ draagt. Haar passies voor dieren en kinderen komen mooi samen in dit initiatief. Daarnaast hebben wij ons bedrijf op deze manier verder weten te verbreden. Dankzij de geschetste aanpassingen is dit nu stabiel en toekomstbestendig; we kunnen hiermee vooruit. Op termijn stappen Marion en ik uit het bedrijf en zullen Lisanne en Huub dit voortzetten. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde.”
Naast het werk op het bedrijf vindt Bart Boxen het belangrijk om tijd te reserveren voor bestuurswerk. Hij vervulde in de loop der jaren tal van bestuurlijke functies, binnen diverse coöperaties in de agrarische sector. “Dit was en is voor mij een uitlaatklep. Door je te laten informeren over wat er in de regio en landelijk gebeurt, doe je veel kennis op. Zo krijg je een bredere kijk en voorkom je dat je bedrijfsblind wordt.” Met deze motivatie werd Boxen ongeveer een jaar geleden lid van de ledenraad van Abeos. “Zolang ik weet zijn we lid van Abeos. Als bedrijf nemen we diverse diensten af, waaronder klauwverzorging en vriesbranden. Heel fijn is ook dat we aanspraak kunnen maken op de reductieregeling. Ik ken het belang van deze regeling als geen ander: ruim twintig jaar geleden was ik door een ongeluk twee jaar uit de running. Ik ben nog steeds ongelofelijk dankbaar dat mijn bedrijf toen zonder problemen kon doordraaien, dankzij de inzet van de bedrijfsverzorgers van Abeos.”
De melkveehouder vindt het belangrijk dat leden van Abeos ook in de toekomst - bij ziekte of problemen - kunnen terugvallen op hulp. “Onze leden moeten ervan op aan kunnen dat wij in dit geval goede en gemotiveerde bedrijfsverzorgers kunnen leveren, die weten hoe het boerenleven in elkaar steekt. Dat is voor mij het belangrijkste speerpunt als lid van de ledenraad; de continuïteit in de bedrijfsvoering van onze leden moet te allen tijde gewaarborgd zijn. Dat vergt aandacht, ook omdat er nogal wat aan zit te komen qua robotisering en automatisering. Het is belangrijk om onze medewerkers daar in mee te nemen.” Boxen geeft toe dat het lidmaatschap van de ledenraad wel het nodige lef vergt. “Je moet natuurlijk wel je mening durven geven. Een voordeel is dat de Abeos-ledenraad niet heel groot is; iedereen komt aan het woord. Dat vind ik prettig. Ik functioneer beter in een kleiner gezelschap dan in een grote groep. Sowieso zijn de lijnen binnen Abeos kort, ook met de directie. Hierdoor kun je snel schakelen.” Boxen geeft aan binnen de ledenraad vooral in te zetten op een strategische benadering; hij gaat niet met gestrekt been een discussie in. “Door naar elkaar te luisteren en open te staan voor elkaars mening kom je samen tot goede oplossingen.”
Lees meer inspirerende verhalen en actuele ontwikkelingen op onze nieuwspagina!